\"Mlinarska
\"Mlinarska
\"Mlin
\"Mlinarska
\"Mlinarska

Mlin na Muri predstavlja za prebivalstvo ob Muri tri vrednote: tehnično dediščino, kulturno dediščino in posredno naravno dediščino. Namen projekta je ohraniti to dediščino in jo predstaviti širši javnosti in turistom.

Facebook
Odpiralni časi

ZTK Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: beltinci.info@siol.net

Stalna razstava, Grad Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: ztk@beltinci.si

Otok ljubezni, Ižakovci

Odprto: vsak dan od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Brod, Melinci

Odprto: pon - sob od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Prekmurska domačija, Lipa

Odprto: sre - sob od 09.00 do 17.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk.lipa@gmail.com

Mlinarska pot

Ciglarstvo na Melincih 

Vas Melinci je bila znana po ciglarstvu (opekarstvu) – ročni izdelavi in žganju opeke.  Izdelovali in žgali so opeko domačini ne samo na Melincih, tudi v okoliške vasi in ostale kraje Slovenije (npr. Slovenj Gradec) so hodili.

Najprej je bilo potrebno pripraviti streho za óslico (skladovnico surove opeke): nažagane late, na katere so se zabile razporejene ritovine (šopi slame za pokrivanje strehe). Jeseni je bilo potrebno pripraviti tudi drva za žganje opeke. Prav tako se je na njivi določil plac (prostor za kopanje primerne ilovice). Ilovica se je nakopala, saj je čez zimo morala dobro premrzniti in se napojiti, da je bila spomladi dobra za obdelavo in izdelavo opeke. Spomladi se je na istem mestu placu skopal studenec, saj je bila voda pomembna za izdelavo opeke. Plac (prostor, kjer se je kopala zemlja, izdelovala, sušila in žgala opeka) se je zravnal v dolžino od 30 – 40 m, širši je bil prostor, boljše je bilo. Pripravil se je ciglarski stou (miza) z deskami za dovoz blata, kišta (zaboj za pesek); ciglarsko orodje pa je bilo: ciglarski nož, rezilo, modli (modeli za opeko), talige (samokolnica), ciglarske motike. Med delom so pili jabolčnico. Glavni pri izdelavi opeke so bili: blatar (pripravljal in mešal je ilovico), foringaš (vozil je blato), majster/ciglar/ciglarski majster (oblikoval je v lesenem modelu opeko), odnašarca (odnašala je oblikovano opeko na prostor, kjer se je sušila). Opeka se je naprej zložila na plac in sušila na soncu, posušena se je zlagala v pokrite óslice na oslišče (prostor za zlaganje óslice na placu). Najboljši čas za žganje opeke je bil konec avgusta, september. Opeka se je zložila v óslico – peč z odprtinami/kurišči, tudi po 36000 kosov opeke se je žgalo naenkrat. Za žganje so bili posebni mojstri, ni znal vsak ciglarski majster tudi žgati. Ko je bila opeka zažgana, se je zložila v štous (skladovnico) po 200 kosov. Melinčarji so žgali opeko za sebe, pa tudi prodajali so jo. Kepernik (slabo žgana opeka) se je uporabljal za gradnjo notranjih delov gospodarskih objektov; najboljša, gladka opeka se je uporabljala za gradnjo stanovanjskih objektov, krušnih peči in dimnikov; železna opeka (preveč žgana) se je uporabljala za gradnjo studencev.

V 60-ih letih 20. stoletja je ta dejavnost zamrla in popolnoma izginila. Že petnajst let  pa TD Brod Melinci prireja tradicionalne Ciglarske dneve na Melincih, da skrbi za prezentiranje izdelave in žganja opeke.

Torek, 16. 10. 2018
Beltinci, Ambasada ŠKM in spomenik ŠKM, ob 16.00

17. oktober, dan spomina na narodnega heroja Štefana Kovača Marka

Sobota, 20. 10. 2018
Lipa, cimprana iža, od 15.00 - 17.00

Delavnica za OŠ otroke

Sobota, 20. 10. 2018
Športna dvorana Puconci, ob 10.00

9. mednarodni pokal Beltinec v judu

Petek, 26. 10. 2018
Slovenia - Hungary - Croatia