Facebook
Odpiralni časi

ZTK Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: beltinci.info@siol.net

Stalna razstava, Grad Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: ztk@beltinci.si

Otok ljubezni, Ižakovci

Odprto: vsak dan od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Brod, Melinci

Odprto: pon - sob od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Prekmurska domačija, Lipa

Odprto: sre - sob od 09.00 do 17.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk.lipa@gmail.com

Kulturne zanimivosti

Etnološke posebnosti 

Gostišče Zvezda - Beltinci, Panonska ulica 1

Ob cesti Murska Sobota – Lendava stoji sredi trga enonadstropna stavba v tlorisni obliki črke L z vhodom na vogalu. Zgradba je tipično secesijska arhitektura z madžarskim vplivom. Fasade so ohranile svojo secesijsko členitev s čeli nad strešnim vencem.

Stanovanjska hiša - Beltinci, Mladinska 8

Pritlična vogalna hiša ima izrazito podolžen tloris. Hiša je kvaliteten primer madžarske trške arhitekture.

Pil s Kristusom v Bratoncih

Na poti Bratonci – Dokležovje je staro znamenje z letnico 1724. To naj bi bila podoba
»hrvaškega« Kristusa, ki je ogrnjen s plaščem, z desnico si podpira s trnjem kronano glavo, v levici pa drži trs. Znamenju pravijo domačini Božja misel.

Plavajoči mlin na Muri

Še pred nekaj desetletji je na Muri delovalo preko 40 plavajočih mlinov, ki so energijo za mletje pridobivali iz reke in jo preko vodnih koles prenašali na mlevne dele mlina.
Mlin v Ižakovcih je izdelan leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od nekdanjih mlinov na Muri.

Brod na Muri

Brod v Ižakovcih in brod v Melincih sta dva od štirih brodov, ki še vozijo po reki Muri. Sestavljata ga dva plitva čolna, povezana s povezovalno in nosilno ploščadjo, na kateri je brodnikova utica. Ploščad, običajno z ograjo, je pripeta na jekleno medobrežno vrv, po kateri teče škripec z obesno vrvjo. Brod se preko reke pomika s pomočjo rečnega toka.

Stalna zbirka o büjraštvu - »Otok ljubezni«, Ižakovci

V Ižakovcih se na »Otoku ljubezni« v t.i. Brežni hiši nahaja zbirka o büjraštvu. 
Ko je narasla reka Mura prestopila  bregove in ko je ogrozila vas, jo je kroti in jezil büjraš. V zbirki so razstavljeni predmeti in orodja, ki so jih uporabljali büjraši pri svojem delu.  Büjraši z naravnimi sredstvi iz lesa vrb, topolov, jelš spletajo  butare. Ob poškodovano brežino zabijajo kole, zlagajo plast butar, vozijo gramoz za učvrstitev, vse nekajkrat ponovijo, da dobijo kompaktno in masivno gradnjo, ki jo čvrsto zvežejo z jekleno žico.

Domača obrt - Pletenje iz slame

Pletenje slamnatih izdelkov v Lipovcih spada med eno od redkih, še ohranjenih domačih obrti v Prekmurju. Obrt obstaja v Lipovcih že več kot 50 let, intenzivno pa se danes z njo ukvarjajo tri družine. Izdelki se pletejo iz ržene slame, medtem ko pšenično klasje služi za dekoracijo. Izdelki iz slame so predvsem naslednji: doužnjek (luster, krona), različne vaze, amfore, košarice,  srčki, božični okraski idr.  okrasni ter uporabni izdelki.
Postopek priprave in izdelave slamnatih izdelkov: Še nedozorelo - zeleno žito  se na njivah pobere ročno (s srpom) in se suši na obeh straneh, da slama postane bela. Posušena slama se spravi domov,  dobro očisti, razreže (od kolena do kolena), da postane čista in gladka. Pred pletenjem je potrebno  slamo namoči z vodo, da se lažje upogiblje.

Pozvačin

Posebni vabovci, ki vabijo na svatbo sorodnike, sosede znance in prijatelje so pozvačini. Pozvačinska šega je najbolj ohranjena na področju občine Beltinci. Pozvačin je ponavadi mlajši moški, ki mora biti veder, odrezav in domiseln.
Klobuk pozvačina krasijo različna peresa (pav, fazan, petelin ipd), obložen je z rožmarinom ali roženkravtom ter z raznobarvnimi umetnimi rožami in trakovi iz papirja. Njegova obleka (brisači v obliki črke x čez ramena) je prav tako bogato okrašena s pisanimi papirnatimi trakovi in umetnimi rožami. K njegovi opremi spada še trobenta ali rog in lesena sekira z ježevo kožo, ozaljšana s papirnatimi trakovi, umetnimi rožami in zvončkom. Pod kolenom ima privezane zvončke, po dva na eno nogo. Oprtan je z dvema čutarama, v eni nosi vino, v drugi pa proso. Na poti do hiš v katere gre vabit skače, pleše, preganja otroke, vriska, pozdravlja mimoidoče, jim ponuja pijačo in jih praska z ježevo kožo. Vabilo pozvačina sestavlja poseben »pozvačinski guč« (besedilo).

Glasbena in folklorna tradicija

Na pobudo Franca Marolta je bila v Beltincih ustanovljena folklorna skupina že leta 1938, ko je njen prvi vodja Matija Kavaš zbral plesalke in plesalce, ki so ob spremljavi Kociprove bande plesali prekmurske plese. Danes skupino spremlja Mlada beltinska banda, njihov plesni repertoar pa še vedno sestavljajo plesi iz okolice Beltincev, ki jih člani želijo ohraniti in poustvarjati v čim manj spremenjeni podobi.
Folklorni festival v Beltincih poteka zadnji vikend v mesecu juliju. KUD Beltinci bo v letu 2004 organizator že 34. Mednarodnega folklornega festivala. V vročih julijskih dneh in večerih se prileže senca mogočnih dreves parka, ki obdajajo beltinski grad, prizorišče festivala. V štirih dneh se zvrstijo številne folklorne skupine, godci, ljudski pevci iz domovine in tujine. Mojstri ljudske obrti prikažejo izdelke svojih veščih rok, na pokušnjo pa so številne kulinarične dobrote ter prikazi starih običajev iz krajev občine Beltinci.

Kulinarične značilnosti

Za področje občine Beltinci so značilne predvsem naslednje specialitete iz prekmurske kuhinje: bograč (golaž), segedin gulaž – sekeli (golaž z zeljem), meso iz čebra (meso iz tünke), zabeu (zaseka), bujta repa, prosene, krvave in ajdove krvajice (različne krvavice), žujca (aspik), kisilakovi rejzanci (skutini rezanci), dödoli (krompirjevi žganci),  mlejčne ugorke (mlečne kumare), grajovo zelje (zelje s fižolom),  gibice, retaši (zavitki), ocvirkove pogačice, prekmurska gibanica, krapci

Sobota, 20. 10. 2018
Lipa, cimprana iža, od 15.00 - 17.00

Delavnica za OŠ otroke

Sobota, 20. 10. 2018
Športna dvorana Puconci, ob 10.00

9. mednarodni pokal Beltinec v judu

Petek, 26. 10. 2018
Sobota, 27. 10. 2018
Slovenia - Hungary - Croatia