Zakladnica beltinskega podeželja
Zakladnica beltinskega podeželja
Žujca
Zakladnica beltinskega podeželja

Bogastvo na podeželju, kot so tradicionalni poklici in običaji, šege, navade je potrebno ohraniti, saj predstavljajo kulturno dediščino, ki je izredno zanimiva za turiste.

Facebook
Odpiralni časi

ZTK Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: beltinci.info@siol.net

Stalna razstava, Grad Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: ztk@beltinci.si

Otok ljubezni, Ižakovci

Odprto: vsak dan od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Brod, Melinci

Odprto: pon - sob od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Prekmurska domačija, Lipa

Odprto: sre - sob od 09.00 do 17.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk.lipa@gmail.com

Zakladnica beltinskega podeželja

Kulturna in tehniška dediščina 

Otok ljubezni

V neposredni bližini Beltinec se nahaja priljubljena izletniška točka »Otok ljubezni« v Ižakovcih, ki se ponaša s plavajočim mlinom na reki Muri in brodom, ki ohranja starodavni način prečkanja reke Mure. V »Brežni hiši« ob mlinu se nahaja stalna razstavna zbirka Büjraštvo na reki Muri, turistično informativna pisarna ter prodajalna z izdelki domače obrti, moko iz mlina, pijačo in turistično literaturo.
Ponudba:
-    ogled mlina in stalne razstave »Büjraštvo na reki Muri« v Brežni hiši
-    vožnja z brodom
-    »Büjraška malica« (na ognju popečen rženi kruh s česnom, zaseko in ljubezenskim napojem)
-    najem prostora za piknike

Plavajoči mlini

Še pred nekaj desetletji je na Muri delovalo preko 40 plavajočih mlinov, ki so energijo za mletje pridobivali iz reke in jo preko vodnih koles prenašali na mlevne dele mlina.
Mlin v Ižakovcih je bil zgrajen leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od nekdanjih mlinov na Muri. Mlin je v celoti iz lesa. Skupaj z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih (kumpih). V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja, ki v mlinu melje ajdovo, pšenično, rženo, pirino in koruzno moko.

Brod

Brod v Ižakovcih  in brod v Melincih sta dva od skupno štirih brodov, ki še vozijo po reki Muri v Sloveniji. Brod sestavljata dva plitva čolna (kumpa), povezana s povezovalno in nosilno ploščadjo, na kateri je brodnikova utica. Ploščad z ograjo je pripeta na jekleno medobrežno vrv, po kateri teče škripec z obesno vrvjo. Brod se preko reke pomika s pomočjo rečnega toka. 

Pozvačin

Posebni vabovci, ki vabijo na svatbo sorodnike, sosede znance in prijatelje so pozvačini. Pozvačinska šega je najbolj  ohranjena na področju občine Beltinci. Pozvačin je ponavadi mlajši moški, ki mora biti veder, odrezav in domiseln.
Vabilo pozvačina sestavlja poseben »pozvačinski guč«.

»Prijte vsi, šteri ste od kolena vekši pa od poplata menši,
z glasnimi gutami, friškimi petami
ino trdimi mošnjami!«  

Plesna in glasbena tradicija

V Beltincih je še danes živa ljudska glasba. Godčevske in glasbene skupine, tamburaši, zborovske zasedbe ljudskih pevk in pevcev ohranjajo glasbeno izročilo in ga poustvarjajo. Folklorna tradicija ljudskih plesov je v Beltincih stara že več kot sedemdeset let . Največja folklorna prireditev je vsakoletni Mednarodni folklorni festival v Beltincih, na katerem se zberejo najboljše folklorne skupine iz Slovenije in tujine.

Stara kolesa

Društvo starodobnikov ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci zbira in restavrira stara kolesa (predvsem tista pred 2. sv. vojno), izvaja promocijske vožnje s starimi kolesi in tako ohranja zanimivo tehniško dediščino. Vsako leto pripravi razstavo starih koles in rally s starimi kolesi.
Začetek razstave starih koles na prostem predstavlja maketa kolesa iz leta 1861 (visoko kolo), ki stoji pred beltinskim gradom, sledijo še makete treh koles in sicer iz leta 1839 prvo kolo s pedali, potem iz leta 1817 t.i. tekalni stroj in pa iz leta 1900 prvo varno kolo.

Petek, 21. 9. 2018
Sobota, 22. 9. 2018
Lipa, cimprana iža, od 15.00 - 17.00

Delavnice za OŠ otroke

Nedelja, 23. 9. 2018
Hraščice, kapela bl. Antona Martina Slomška

Proščenje v Hraščicah

Sobota, 29. 9. 2018
Slovenia - Hungary - Croatia