Facebook
Odpiralni časi

ZTK Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: beltinci.info@siol.net

Stalna razstava, Grad Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: ztk@beltinci.si

Otok ljubezni, Ižakovci

Odprto: vsak dan od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Brod, Melinci

Odprto: pon - sob od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Prekmurska domačija, Lipa

Odprto: sre - sob od 09.00 do 17.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk.lipa@gmail.com

Izletniška ponudba

Lipovci 

Domača prekmurska obrt: pletenje iz slame v Lipovcih

Pletenje slamnatih izdelkov v Lipovcih spada med eno od redkih, še ohranjenih domačih obrti v Prekmurju. Obrt obstaja v Lipovcih že več kot 40 let, intenzivno pa se danes z njo ukvarjajo tri družine. Izdelki se pletejo iz ržene slame, medtem ko pšenično klasje služi za dekoracijo. Izdelki iz slame so predvsem naslednji: doužnjek (luster, krona), različne vaze, amfore, košarice, srčki, božični okraski idr. okrasni ter uporabni izdelki. Postopek priprave in izdelave slamnatih izdelkov: Še nedozorelo - zeleno žito se na njivah pobere ročno (s srpom) in se suši na obeh straneh, da slama postane bela. Posušena slama se spravi domov, dobro očisti, razreže (od kolena do kolena), da postane čista in gladka. Pred pletenjem je potrebno slamo namočiti z vodo, da se lažje upogiblje.

Stalna ponudba:

  • obisk mojstrov domače obrti

Na severozahodnem robu vasi Lipovci se nahaja jezero, imenovano Vučja jama. Voda v njem je smaragdno modre barve in je ena izmed najbolj čistih površinskih vod v Pomurju. Za turistični ribolov je vabljivo zaradi kapitalnih primerkov rib, nudi pa tudi dobre možnosti za sprehajanje in oddih v naravi, piknike, taborjenja,...

Ob Vučji jami poteka tudi Vodna učna pot Lipovci, ki se začne in konča ob danes že obnovljenem vaškem vodnjaku iz leta 1890. Poleg naravnih lepot in biotske raznolikosti, vključuje vodna učna pot še turistične in kulturne znamenitosti kraja Lipovci: (panonsko hišo, izvir potoka Pinkava z zeliščnim vrtom, spominski park in kapelo sv. Petra in Pavla ter predstavitev že prej omenjene obrti).

Ponudba po predhodnem dogovoru:

  • sprehod po Vodni učni poti Lipovci
  • ogled Vučje jame

Priporočamo obisk tradicionalne prireditve: Praznik buč – pozdrav jeseni v septembru.

Prireditev, s katero se spomnijo krajevne tradicije pridelave buč na okoliških njivah, njihove predelave in vključevanje v ljudsko kulinariko. V okviru prireditve poteka ekipno tekmovanje v kuhanju bučne enolončne jedi. Prireditev spremlja pester kulturni in zabavni program.

Sobota, 20. 10. 2018
Lipa, cimprana iža, od 15.00 - 17.00

Delavnica za OŠ otroke

Sobota, 20. 10. 2018
Športna dvorana Puconci, ob 10.00

9. mednarodni pokal Beltinec v judu

Petek, 26. 10. 2018
Sobota, 27. 10. 2018
Slovenia - Hungary - Croatia