\"Mlinarska
\"Mlinarska
\"Mlin
\"Mlinarska
\"Mlinarska

Mlin na Muri predstavlja za prebivalstvo ob Muri tri vrednote: tehnično dediščino, kulturno dediščino in posredno naravno dediščino. Namen projekta je ohraniti to dediščino in jo predstaviti širši javnosti in turistom.

Facebook
Odpiralni časi

ZTK Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: beltinci.info@siol.net

Stalna razstava, Grad Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: ztk@beltinci.si

Otok ljubezni, Ižakovci

Odprto: vsak dan od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Brod, Melinci

Odprto: pon - sob od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Prekmurska domačija, Lipa

Odprto: sre - sob od 09.00 do 17.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk.lipa@gmail.com

Mlinarska pot

Mlinarstvo na Muri 

Panonski Slovenci so že pred prihodom Madžarov v današnjo domovino postavljali plavajoče mline. Že leta 1524 je bil sestavljen urbar s popisom mlinov na reki Muri v Dokležovju, Ižakovcih in na Bistrici. Leta 1777 so bili mlinarji v Beltincih združeni v mešani ceh. 1957. leta so bili mlini in mlinarji v vaseh Mele, Petanjci, Dokležovje, Veržej, Ižakovci, Krapje, Hrastje-Mota, Melinci, Dolnja in Gornja Bistrica, Gibina, Hotiza.

V mlin so nosili mlet pšenico, koruzo, rž, ajdo … Največ so imeli mlinarji dela po žetvi. V pomoč so jim bili pomelaji (ljudje, navadno stranke, ki so pomagale mlinarju mleti). Nekateri mlini so imeli tudi oljarno. Zavetnik mlinarjev je bil Sveti Miklavž; njegov god so mlinarji slavili tako, da so navadno šli v gostilno »fejst pit«. Mlinarji so si velikokrat v mlinu pripravljali ribe in mlinarsko polento, pili pa so kar vodo iz Mure.

Poznamo dva tipa lesenih mlinov na Muri. Prvi tip – mlin ob Muri je delno grajen na bregu reke; brežni kump mlina je na bregu, navadni kump z mlinskim kolesom pa na reki. Drugi tip – plavajoči mlin je cel na vodi na dveh nosilnih kumpih, ladji (čolnih, ki nosita mlin): »Celega si po Muri lahko peljal, kamor si ga hotel.« Brežni kump z mlinarsko kučico, kučo (hiško) in mlinskim šatorjem (mlinsko lopo) je bil večji od navadnega kumpa, ki je nosil mlinsko kolo in držal ravnotežje. Mlinsko pogonsko kolo s prenosno gredlo (gredjo) je povezovalo oba kumpa. Kumpi so morali dobro tesniti, tesnili so z dobro posušenim mahom, ki se je v vodi naphal (nabreknil) in odlično tesnil. Preko prenosne gredi in kovinskih kolesc je mlinsko kolo na vodni pogon gnalo mlinske kamne, ki so mleli zrnje. Na velikem brežnem kumpu v mlinskem šatoru je bil ves mlinski sistem za mletje. Na breg je bil plavajoči mlin pritrjen z verigami, lesena opora pa je držala mlin stran od brega. Plavajoči mlini so imeli na nabrežju še poseben šator, v katerega so shranjevali vreče zrnja in moke.

Za murske mlinarje je veljal rek: »Če imaš mlin na Muri, si pripravi enega v žepu, drugega pa v lesu.« Mlin je dostikrat zalila voda, utrgalo ga je od brežine ali odplavilo dalje po reki. Nevarna je bila zaphana (zamrznjena) Mura, ki je uničila lesene dele mlina Takrat so morali mlin razmetati (razstaviti narazen), na vodi so ostali kumpi, ostale dele mlina pa so znosili na kopno. Tudi požari niso bili redki, saj so si v mlinih kurili, pa tudi z lampicami (prenosnimi svetilkami s svečo ali na petrolej) so si svetili. Melinčarji so pogosto svoje mline na Muri selili: »Voda je šla sem pa tja, pa je drla … pa smo šli za njo.« Ob koncu druge svetovne vojne je nemška vojska, ko je prečkala reko, mline na Melincih minirala. Zato so nekateri mlinarji sami zalejali (predrli kump) mlin, da se je potopil.

Mlini so začeli izginjati (tudi) s pojavom elektrike: »Pogon na elektriko je bilo potrebno plačati, voda pa je bila za šenki«. Današnji mlin v Ižakovcih je plavajoči mlin (npr. Babičev mlin v Veržeju ima en del mlina na bregu). Novi ižakovski mlin je začel nastajati v letu 1996 in je delo tesarskega in mlinarskega mojstra. V širšo turistično ponudbo se vključuje z mlinarskimi ponudbami in dejavnostmi.

Petek, 21. 9. 2018
Sobota, 22. 9. 2018
Lipa, cimprana iža, od 15.00 - 17.00

Delavnice za OŠ otroke

Nedelja, 23. 9. 2018
Hraščice, kapela bl. Antona Martina Slomška

Proščenje v Hraščicah

Sobota, 29. 9. 2018
Slovenia - Hungary - Croatia