Facebook
Odpiralni časi

ZTK Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: beltinci.info@siol.net

Stalna razstava, Grad Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: ztk@beltinci.si

Otok ljubezni, Ižakovci

Odprto: vsak dan od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Brod, Melinci

Odprto: pon - sob od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Prekmurska domačija, Lipa

Odprto: sre - sob od 09.00 do 17.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk.lipa@gmail.com

Izletniška ponudba

Otok ljubezni 

Doživite čar narave, kulinarike, büjraštva, prekmurskega človeka, Mure in mlina, ki ponovno melje žito!

Reka Mura

Mura izvira v Nizkih Turah v Avstriji in je dolga 444 km. V Dravo se izliva pri Legradu na hrvaškem. Iz alpske preide Mura v Sloveniji v nižinsko reko, za katero je bil nekdaj značilen širok rečni prostor, s številnimi vijugami, stranskimi rokavi, zatoki, prodišči, poplavnimi logi in mrtvicami. Danes je večji del reke speljan v stalno strugo, kljub temu pa še vedno najdemo ob Muri mnoge rastlinske in živalske vrste, ki so drugod zaradi uničujočega vpliva človeka že povsem izginile.
Mura velja med ljubitelji narave za nekaj posebnega, mističnega in skoraj eksotičnega. Pravijo, da je Mura je taka reka, da se najprej hodi k njej, potlej pa se jo nosi s sabo.

Mlin na Muri

Še pred nekaj desetletji je na Muri delovalo preko 40 plavajočih mlinov, ki so energijo za mletje pridobivali iz reke in jo preko vodnih koles prenašali na mlevne dele mlina.
Mlin v Ižakovcih je izdelan leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od nekdanjih mlinov na Muri. Mlin je v celoti iz lesa. Skupaj z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih (kumpih). V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja, ki v mlinu melje ajdovo, rženo, pšenično, pirino in koruzno moko.

Brod na Muri

Brod v Ižakovcih in brod v Melincih sta dva od skupno štirih brodov, ki še vozijo po reki Muri v Sloveniji. Brod sestavljata dva plitva čolna (kumpa), povezana s povezovalno in nosilno ploščadjo, na kateri je brodnikova utica. Ploščad z ograjo je pripeta na jekleno medobrežno vrv, po kateri teče škripec z obesno vrvjo. Brod se preko reke pomika s pomočjo rečnega toka.

Stalna razstava "Büjraštvo na reki Muri"

V brežni hiši je na ogled postavljena stalna razstava o büjraštvu. Razstavljeni so predmeti in orodje, ki so ga nekoč büjraši uporabljali pri svojem delu.
Büjraši z naravnimi sredstvi iz lesa vrb, topolov, jelš spletajo butare. Ob poškodovano brežino zabijajo kole, zlagajo plast butar, vozijo gramoz za učvrstitev, vse nekajkrat ponovijo, da dobijo kompaktno in masivno gradnjo, ki jo čvrsto zvežejo z jekleno žico ...

Tkalska delavnica

Po 1. svetovni vojni se je začelo veliko povpraševanje po lanu, saj je primanjkovalo surovin za izdelavo oblačil. Tako so ljudje v Dolinskem predelu Prekmurja začeli množično pridelovati lan in ga tudi ročno predelovati. Na novo so lan v Ižakovcih za potrebe turističnih in kulturnih prireditev začeli pridelovati po letu 1992. V tkalski delavnici ženske - imenovane Skupina lan, članice Društva za kulturo in ljudsko izročilo Ižakovci, prikazujejo potek predelave lanu, prejo lanu in tkanje. 

Točka na cesti obnovljivih virov energije

Kolesarske in sprehajalne poti

Reka Mura ponuja neizmerne užitke za vse ljubitelji kolesarjenja, sprehodov, spusta ...

"Büjraški dnevi"

Tradicionalna kulturna in zabavna prireditev v mesecu avgustu ohranja kulturno dediščino in ljudsko izročilo. Posvečena je spominu na življenje in delo ljudi, ki so skozi desetletja živeli in se spopadali z večkrat nemirno reko. Prireditev spremlja pester kulturni in zabavni program.

Osnovna ponudba:

 • ogled mlina z možnostjo nakupa različnih vrst moke
 • ogled stalne razstave o büjraštvu in projekcija filma "Büjraštvo na reki Muri"
 • ogled Tkalske delavnice
 • vožnja z brodom čez reko Muro
 • možnost nakupa spominkov, turistične litrature, pijače …

Ponudba z »büjraško malico«

 • ogled mlina z možnostjo nakupa različnih vrst moke
 • ogled stalne razstave o büjraštvu in projekcija filma "Büjraštvo na reki Muri"
 • ogled Tkalske delavnice
 • vožnja z brodom čez reko Muro
 • prikaz in predstavitev büjraške malice ali »pajanega krüja«, domače žganje (kruh se popeče na ognju, podrgne s česnom in namaže z zaseko)
 • možnost nakupa spominkov, turistične litrature, pijače …

Program po naročilu:

 • etno – kulturne predstavitve (büjraštvo, pridelava lanu, mitološke predstave, prikaz starih običajev in navad) spust po reki Muri
 • kulinarična ponudba (bograč, ribe na batu, büjraške jedi, bujta repa, prekmurska gibanica, retaši, krapci, kukarčne pogače ...)

Čudoviti prostor ob reki Muri je kot nalašč za prirejanje zabav ob različnih priložnostih (pikniki, praznovanje obletnic...)

Petek, 21. 9. 2018
Petek, 21. 9. 2018
Beltinci, Ravenska cesta (pred blagovnico Mercator), od 8.00-12.00

Občinska prireditev ob evropskem tednu mobilnosti "Dan brez avtomobila"

Petek, 21. 9. 2018
Sobota, 22. 9. 2018
Lipa, cimprana iža, od 15.00 - 17.00

Delavnice za OŠ otroke

Slovenia - Hungary - Croatia