Zakladnica beltinskega podeželja
Zakladnica beltinskega podeželja
Žujca
Zakladnica beltinskega podeželja

Bogastvo na podeželju, kot so tradicionalni poklici in običaji, šege, navade je potrebno ohraniti, saj predstavljajo kulturno dediščino, ki je izredno zanimiva za turiste.

Facebook
Odpiralni časi

ZTK Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: beltinci.info@siol.net

Stalna razstava, Grad Beltinci

Odprto: pon - pet od 08.00 do 15.00

e-mail: ztk@beltinci.si

Otok ljubezni, Ižakovci

Odprto: vsak dan od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Brod, Melinci

Odprto: pon - sob od 09.00 do 18.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk@beltinci.si

Prekmurska domačija, Lipa

Odprto: sre - sob od 09.00 do 17.00

od decembra do marca po predhodni najavi

e-mail: ztk.lipa@gmail.com

Zakladnica beltinskega podeželja

Tradicionalne prireditve 

Jožefovanje v Beltincih (Beltinci, 19. marec); TD Beltinci

Tradicionalno dopoldansko srečanje v parku pred cerkvijo sv. Ladislava v Beltincih, kjer se zberejo Jožefi in Jožefe, Jožeti in Jožice ter vsi ljudje dobre volje. Ker je ime Jožef z vsemi izpeljankami v občini zelo pogosto ime, se običajno zbere veliko godovnikov. Za dobro razpoloženje pa poskrbijo člani Turističnega društva Beltinci.

Majoš v Gančanih (Gančani, 30. april); TD "Sodar" Gančani

90 let stara tradicija v Gančanih, kjer na predvečer praznika dela postavljajo majoš-mlaj. Mlaj je 30 metrov visoko drevo, okrašeno s pisanimi trakovi. Postavljajo ga mladi, ki tisto leto dopolnijo osemnajst let.

Dimek Hrovatov memorial, spust po reki Muri (Krog-Srednja Bistrica, zadnjo nedeljo v maju); PD "Matica"

V spomin na dva svoja vzornika, navdušena čolnarja, planinca in kolesarja, v Planinskem društvu Matica vsako leto pripravijo tradicionalni spust po reki Muri. Planinci in drugi ljubitelji narave se ob pomoči vseh gasilskih in čolnarskih društev ter drugih klubov iz krajev ob reki Muri s čolni spustijo po toku reke od Kroga do Srednje Bistrice, kjer jih čaka pogostitev in kratki kulturni program.

Rally s starodobnimi kolesi (Beltinci, tretjo soboto v maju); Društvo "Dimek" Beltinci

Prireditev, na kateri se zberejo ljubitelji starih koles in starih koles z motorjem ter se na svojih "konjičkih" zapeljejo po prekmurski ravnici. Vožnjo zaključijo z zabavnim druženjem na grajskem dvorišču v Beltincih.

Chiliada (Beltinci, junij); Društvo za kolesarstvo in umetnost Beltinci

Kuharsko tekmovanje, na katerem se ekipe pomerijo med seboj v kuhanju pikantne jedi Chilli con carne. Strokovna komisija izbere ekipo, ki je pripravila najboljšo mehiško jed.

Langašijada v Lipi (Lipa, junij); TD Lipa

Vas Lipa že od nekdaj slovi po pridelavi krompirja in torej tudi po jedeh iz te poljščine, zato vsako leto pripravijo langašijado. Ob prisotnosti številnih obiskovalcev se zberejo ekipe, ki se pomerijo v pripravi langaša. Z upoštevanjem določenih pravil, ki jih postavi organizator tekmovanja, strokovna komisija izbere ekipo, ki je pripravila najboljši langaš. Prireditev spremlja glasbeno-zabavni program.

Ciglarski dnevi (Melinci - Ciglarsko naselje, zadnji vikend v juniju); TD "Brod" Melinci

Tradicionalna prireditev, na kateri prikazujejo izdelavo in žganje "cigla"-opeke na starodaven način. S to prireditvijo se spominjajo časov, ko so bili Melinci daleč naokrog znani po izdelavi opeke. Prireditev spremlja kulturni in glasbeno zabavni program.

Krumplova noč (Lipa, prvo soboto v juliju); NK Lipa

Lipa je vas, ki je najbolj poznana po pridelavi krompirja, tako vsako leto v mesecu juliju prirejajo zabavo Krumplova noč (Krompirjeva noč), na kateri domačini pripravljajo tradicionalne jedi iz krompirja.

Mednarodni folklorni festival Beltinci (Beltinci, zadnji teden v juliju); KUD Beltinci

Festival, ki ima že več kot 40-letno tradicijo in ohranja ljudsko izročilo plesa, glasbe, starih običajev, domačih opravil, obrti in krajevne kulinarike. Prireditev traja štiri dni. Osrednje festivalsko dogajanje predstavlja nedeljska državna revija folklornih skupin pod pokroviteljstvom JSKD.

Büjraški dnevi (Ižakovci - Otok ljubezni, drugi vikend v avgustu); KS Ižakovci in vsa društva v vasi

Prireditev je posvečena spominu na življenje in delo ljudi, ki so skozi desetletja živeli in se spopadali z večkrat nemirno reko. Prireditev spremlja pester kulturni in zabavni program.

Praznik buč - pozdrav jeseni (Lipovci, drugi vikend v septembru); TD Lipovci

Prireditev, s katero se spomnijo krajevne tradicije pridelave buč na okoliških njivah, njihove predelave in vključevanje v ljudsko kulinariko. V okviru prireditve poteka ekipno tekmovanje v kuhanju bučne enolončne jedi. Prireditev spremlja pester kulturni in zabavni program.

Lüjpanje kukarce (Gančani, september); TD "Sodar" Gančani

Tradicionalna prireditev, namenjena obujanju starega kmečkega opravila ličkanja koruze. Prireditev spremlja prijetno družabno srečanje in domača kulinarika.

Pomurski oktoberfest (Beltinci, prvo soboto v oktobru); Društvo za kolesarstvo in umetnost Beltinci

Prireditev, pri organizaciji katere se društvo zgleduje in želi pričarati košček nemškega praznika piva v Münchnu. Pod šotorom se srečajo številni obiskovalci, ki jim je skupna želja po pivu, hrani in dobri zabavi.

Odprtje lova s sokoli (Beltinci, november); ZTK Beltinci, Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed, Sokolarsko društvo Pomurja

Odprtje lova s sokoli spremlja krajši kulturni program in predstavitev ptic ujed. Po svečanem odprtju se sokolarji odpravijo v naravo, kjer s svojimi pticami in posebej za lov s sokoli izurjenimi lovskimi psi prikažejo čudoviti predstavo sožitja človeka in narave.

Tradicionalni Martinov tek, pohod in kolesarjenje (november); TD Bratonci in TD Kapela

Rekreativna prireditev ob Martinovem. Dolžina proge je 21 kilometrov. prireditev se zaključi s prijetnim druženjem.

Miklavževanje na Otoku ljubezni (Ižakovci - Otok ljubezni, december); TD "Büjraš" Ižakovci

Sveti Nikolaj oz. sveti Miklavž velja za zaščitnika mornarjev, ribičev ter vseh, ki so na kakršen koli način povezani z vodo. V preteklosti so se z večkrat neukrotljivo reko Muro spopadali številni mlinarji, čolnarji, brodarji, büjraši in tako je postal tudi njihov zavetnik. Na Otoku ljubezni zdaj že tradicionalno vsako leto pričakajo na prihod sv. Miklavža številni obiskovalci, predvsem pa otroci, katere seveda dobri mož obdari.

Silvestrovanje na prostem (Beltinci, 31. december); ZTK Beltinci in Občina Beltinci

Pričakovanje Novega leta pod šotorom, v prekrasnem ambientu beltinskega gradu, v dobri družbi ob vročem čaju, kuhanem vinu in živi glasbi.

Petek, 21. 9. 2018
Petek, 21. 9. 2018
Beltinci, Ravenska cesta (pred blagovnico Mercator), od 8.00-12.00

Občinska prireditev ob evropskem tednu mobilnosti "Dan brez avtomobila"

Petek, 21. 9. 2018
Sobota, 22. 9. 2018
Lipa, cimprana iža, od 15.00 - 17.00

Delavnice za OŠ otroke

Slovenia - Hungary - Croatia